Tinggalkan Jejak

Cara install Windows 7 mengunakan USB Flashdisk
Installasi Windows 7 pada Netbook atau komputer yang tidak punya DVD room mungkin membuat sebahagian orang bingung,. Bagaimanakah caranya install jika tidak ada DVD drive pada netbooknya.Ingin tahu cara untuk install windows dengan mengunakan USB Flashdisk ???

Langkah  install windows 7 mengunakan USB FlashDisk..
Berikut beberapa langkahnya:

1. Sediakan FlashDisk berkapasitas minimal 4GB.
2. Sediakan DVD Instalasi Windows 7.
3. Jika pada komputer memakai Windows XP sebagai OS-nya download dan install DiskPart.exe.
4. Pasang USB pada komputer atau netbook, back-up semua data USB ke Harddisk.
5. Buka Command Promt di windows, Start menu > All programs > Accessories > klik kanan pada Command Promt pilih Run as Administrator.
6. Pada Command Promt kelik DISKPART,maka akan muncul gambar dibawah ..

kemudian taip LIST DISK pada Command Promt untuk mengetahui nombor pada USB Flashdisk. Perhatikan nombor berapakah USB Flashdisk dari ukurannya. Pada komputer USB FlashDisk berada pada Disk 1 kerana saya menggunakan USB Saiz 7GB.
1. Selanjutnya taip SELECT DISK 1 (kerana Disk 1 merupakan USB saya, sesuaikan dengan USB list pada komputer anda), taip CLEAN yang akan memadam semua fail pada USB, taip CREATE PARTITION PRIMARY, taip SELECT PARTITION 1, taip ACTIVE, taip FORMAT FS = NTFS , taip ASSIGN. taip EXIT.
2. Masukkan DVD Windows 7 cek drive letter untuk DVD Drive, pada komputer saya DVD Drive terletak pada "E" dan USB pada "F".
3. Buka Command Promt kelik E: CD BOOT tekan ENTER
4. Taip CD BOOT tekan ENTER
5. Taip Bootsect.exe / nt60 F: (F adalah Drive letter untuk USB di komputer saya).
6. Copy semua isi pada DVD Windows 7 kedalam USB.

USB Flashdisk siap digunakan untuk instalasi windows 7 yang perlu diperhatikanadalah menukar Boot Priority setting pada BIOS, ubah dari HDD atau CD ROM Driveke USB.
Share

1 comment:

Tanakwagu said...

ok nanti akan cuba try, bt msa skrg masih guna xp